22.05.2009

Kendine güven

Bir aslan gibi kendine güven

Kendinize ne kadar güveniyorsunuz?
Her hangi bir konuda adım atmaktan korkuyor musunuz yoksa herşeyi göğüsleyecek cesaretinize mi güveniyorsunuz? Siz hangi kategoriye giriyorsunuz. İkisi de değil umarım. Ortası karar elbette. Ortasını tutturamamadığınız zaman kendinizi sıkıntıda hissediyor musunuz? Bu gibi durumlarda özgüven eksikliğimizi ya da fazlalığını gidermek için için neler yapılabilir bir bakalım.

Bu konuyu ele alırken iki ucu da irdeleyelim. Önce özgüven eksikliğini anlayalım.


Özgüven Eksikliği

İçinizde korku varsa ve yapmak istediğiniz şeylerde hareket edemiyorsanız: sizde özgüven eksikliği var demektir. Özgüven eksikliği başaramama inancından kaynaklanır. Kendimizi yetersiz gördüğümüz zaman başaramayacağımıza inanırız. Yetersizlik kendimize verdiğimiz değer ve hayattan aldığımız tatminle alakalıdır. Eğer yaptığımız işlerde karşılık göremediğimize düşünüyorsak yaptığımız işler de gözümüzde değerini kaybeder. İşimizin de kendimizin de değersiz olduğu hissine kapılırız.

Önemli bir noktaya geldik. Yaptığımız işlerin değerini neye göre biçmeliyiz? Uğraş verdiğimiz her işte takdir bekleriz ama öyle durumlar olur ki hak ettiğimiz ödülü alamadığımızı düşünürüz. Herkesin başına zaman zaman bu gibi durumlar gelmiştir. Hakettiğimiz sevgiyi, saygıyı, takdiri görememek bizi doğru davranmaktan, üretmekten, işimizi yapmaktan alıkoyar bazen.


Başkaları yaptığınız işlere, ya da size değer vermiyorsa bu sizin değersiz olduğunuz anlamına asla gelmemeli. Kaldı ki bizim özgüvenimiz, öz değerimizin ölçüsü zaten başkalarının gözüyle değerlendirilmemeli. Kendi değerinizi kendiniz için yaratın. Siz kendinizin değerli olduğuna inanırsanız, işinize verdiğiniz değer de artar ve korkmazsınız adım atmaktan. Hayata yapacağınız katkılar da değer kazanır. Özgüveniniz kendiliğinden yerine gelir.

Aynaya bakın ve değerli olduğunuza inanın. Karşınızdaki insan, yani siz boş ve değersiz değilsiniz. Önce kendinizi sevin ve saygı duyun, sonra başkalarının sizi zaten sevdiğini ve saydığını göreceksiniz. Özsevgi-saygıdan sonra aynı inceliği işlerinize ilişkilerinize de gösterin. Siz kendinize değer vermedikçe başkalarından teyit beklememelisiniz. Önce siz!

Fazla özgüvenli olmak

Özgüven eksikliğine benzer şekilde özgüvenin fazlalığı da sıkıntıya sebep olabilir. Aynı miktarda olmasa bile insan bazen tezcanlılıkla hareket edip sonradan tedbirsiz olmanın problemleriyle karşılaşabilir. Bu demek değildir ki hareket etmemek lazım. Bir amaç uğurunda girişkenliğinizin olması her daim özgüvensizlikten daha iyidir. Önemli olan ön araştırmanızı yapıp başarısızlığa uğramamanız için tedbiri elden bırakmamak, kontrollü hareket etmek, ve kendinize hak ettiğinizden fazla değer vermemektir. Önce bir bakın ve güzelce tartın: neler başarabilirsiniz, ondan sonra planlayın adımlarınızı, risklerinizi. Kendinizi düzgün değerlendirdiğiniz vakit, yanlış adım atmaktan kormayın. Tedbiri elden bırakmakyın!

Hayatın her alanında, ister iş, ister ev, ister sosyal hayat olsun, insan kendini başarısız ve özgüvensiz hissedebip hareketsiz kalabileceği gibi, aşırı özgüvenli de hareket edip sonradan pişmanlık duyacağı adımlar da atabilir. Bu yazıda yazılan kendine değer vermekle ilgili konuları sıkıntı hissettiğiniz alanda uygulayabilirsiniz. Önemli olan sıkıntıyı hangi alanda nasıl yaşadığınızın farkında olmak, geriye çözümü üretip uygulamak kalıyor.
Korkmak ya da korkusuz olmak ikisinin de fazlası zararlı. Önemli olan kendimizden emin olacak kadar bilgi sahibi olup yaptığımız işlerde bir aslan gibi özgüvenle hareket edebilmektir.

0 comments: