7.07.2009

İstediklerinize ulaşmakta zorlanıyor musunuz?

courtesy of KLatham @ stock.xchng

Hayattan çok şey istiyorsunuz, bazen bazı şeyleri diğerlerinden daha fazla. Hedefliyorsunuz o isteğinizi yerine getirmek için, elinizden geleni yapıyorsunuz. Kimi zaman zorlanmadan isteklerinizin birer birer gerçekleştiğinizi görüyorsunuz, kimi zaman ne yaparsanız yapın, gönlünüzden geçen şey olmuyor. O "Ne yaparsam yapayım hiç birşey istediğim gibi olmuyor!" cümlesini kullanmamak için ne yapabilirsiniz? Çok şey! Hedefinize ulaşmak için nasıl bir plan, program yaptınız? Yoksa yapmadınız mı? Her hedefe ulaşmak için plan yapmalı? Nasıl?
Bir örnekten yola çıkalım. Ne dersiniz?

Karar verdiniz o en beğendiğiniz arabayı almaya. Önünüze bir yol haritası oluşturdunuz. Önce para biriktirmeniz, ardından da nereden alacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bu arada da sürekli fırsatları takip edeceksiniz. Ne istediğinize karar verme süreci aşılmış görünüyor. Gerçi bunda çok da zor olan birşey de yok aslında. Kim yeni bir arabaya hayır der ki? Zor olan araba almaya hazırlanmak, ama kararlı ve çok istekli olduğunuz için o kısmı da zorlanmadan aşacağınıza inanıyorsunuz. Herşey güzel, işler yolunda giderse 6 ay içinde arabanın anahtarı elinizde. Peki ya işler planladığınız gibi gitmezse?

Süreci şöyle bir düşünelim:

  1. Karar verdiniz: O çok uzun zamandır hayallerinizi süsleyen arabayı almaya karar verdiniz. Çok heyecanlısınız, arabayı almış kadar sevinçli ve umutlu, ama bir o kadar da endişelisiniz, çünkinereden başlayacağınıza henüz karar vermiş değilsiniz. Ama vazgeçmek yok! Hedefinize ulaşmak için var gücünüzle uğraşacaksınız.

  2. Kararlısınız: Hangi arabayı istediğinizi de belirlediniz. Böylece ne kadar paraya ihtiyacınızın olduğu belli oldu. Kendinize de 6 ay süre biçtiniz, o gönlünüzdeki arabayı almak için.

  3. İmkan yarattınız: Şimdi sıra parayı temin etmede. Eğer iyi bir geliriniz yoksa bu kısım biraz zorlu. Maaşlardan arttırarak biriktirmek lazım, ya da piyangoya güvenmek. Haa tabi bir de 2. maddede satınalma gücünüzün yeteceği bir arabayı seçmiş olduğunuzu varsaymak lazım.

  4. Durum kontrolü: Başladınız para biriktirmeye, 6 ay geçti ve duruma bir bakıyorsunuz. Burada karşılaşacağınız durumlarda olasılıklar 2'ye ayrılır: ya planladığınız gibi 6 ay para biriktirirsiniz ve hayalinizdeki arabayı alırsınız, ya da para biriktirirken aksiliklerle karşılaşırsınız. Birinci olasılıkta iş bitmiştir. Zaten işleriniz yolunda gidiyorsa bu yazıyı okumanıza dahi gerek yok! Ancak işlerinizin aksadığını düşünüyorsanız, sonraki maddede ne yapabileceğinize bakalım ve alternatif bir rota belirlemeye bakın.

  5. Planınızı gözden geçirin: Şimdi sorunun nereden kaynaklandığını bulmanız gerekiyor. Kazancınız, biriktireceğinizi düşündüğünüz miktar için yetmiyor mu? Yoksa ani bir şekilde bir hastalık mı belirdi? Belki de kazancınız umduğunuz düzeyde seyretmedi. Kriz mağduru olma şanssızlığı da olabilir. Sorunun kaynağı her ne olursa olsun, aslında tek bir kapıya çıkıyor: Kendinize biçtiğiniz sürede planınızı gerçekleştiremediniz. Burada birşeye dikkat etmek gerekli. Eğer planınızda süre hedefi koymamış olsaydınız, durup planınızı gözden geçirmek için bir durak yaratmamış olacaktınız. Belki de çok uzun süre araba alma hayaliyle, bazen ümitsizliğe kapılarak, dönem dönem vazgeçip tekrar isteyerek, kısır döngüler yaşayacaktınız. Her zaman hedeflerinizde zaman belirlemek şart, yoksa ne zaman ne başardığınızı, ne elde ettiğinizi ölçemez, kontrol edemezsiniz.

  6. Planınızı yeni koşullara göre değiştirin: Para biriktirmekte zorlandığınızı varsayarak daha gerçekçi bir gözle, daha uygulanabilir bir plan geliştirebilirsiniz. 6 ay değil de daha uzun bir süre ayırabilirsiniz planınıza. Diyelim ki 1 sene verdiniz kendinize, bu sürenin sonunda ya planınız olumlu sonuçlanacak ve arabanız sizin olacak, ya da planınızı tekrar gözden geçirmek durumunda kalabilirsiniz.

  7. Hedefinizi değiştirin: Plan değişikliğinizin gerçekçi olmak için yeterli olmadığını düşünüp toptan hedefinizi de değiştirebilirsiniz. Belki almayı hedeflediğiniz araba size biraz tuzlu geldi, ve para biriktirmesi fazla zorladı, o zaman daha uygun fiyatta başka bir model seçmeyi ya da beğendiğiniz modelin ikinci elini almak yönünde hedefinizi değiştirebilirsiniz. Herşey sizin elinizde.

  8. Olmadı mı? Vazgeçin: Başlığı görünce şaşırmayın, dünyanın sonu değil! Hatta belki sonuçtan daha çok memnun kalacaksınız. En sonunda baktınız, yola kararlılıkla çıktığınız bu macera sizi aşıyor, o zaman belki de arabadan toptan vazgeçip, mobilete yönelebilirsiniz. Zaten arkadaşlarınız her dem trafikte arabada çektikleri çilelerden şikayetçi. Aradan vızır vızır geçen mobiletlilere de hep imrendiniz, benzin masrafı da çok az. Hem hayli hayli mobilete yetecek kadar parayı da biriktirdiniz. Bir anda size çok mantıklı geldi, ve arabadan vazgeçip mobilet aldınız. Kendinizi çok daha genç hissedip, çok da memnun oldunuz bu seçiminizden.
Hayat bazen bize durup tekrar tekrar düşünmemiz için engeller koyar gideceğimiz yolda. Bu engeller aslında birer sınavdırlar. Gerçekten o çok beğendiğin arabayı istiyor musun?
Bazen başka seçenekler çıkar karşımıza. Düşünüp taşınıp, "Bu trafik sorunu da gerçekten dert. Acaba mobilet mi alsam?" diyerek kararınızdan vazgeçebilirsiniz. Bu sefer başka seçenekler sınar sizi. Başta vermiş olduğunuz karardan vazgeçerek mobilet alırsanız şayet, arabayı gerçekten de o kadar çok istememiş olduğunuz sonucu çıkar.

Buradan da şu sonuç çıkıyor: Aslında gerçekten istemediğimiz o kadar çok şeyin peşinden koşuyoruz ki boş yere. Halbuki bir eylem planımız olsa, boş yere debelenmek yerine gerçek hedeflerimizin peşinden gideceğiz.